Krajinou vína 2 – 10.díl – Neuburské – Slavkovským bojištěm

Přidej hodnocení

Stejně jako jiné oblasti kultury podléhají módním vlnám, ani pěstování vína není výjimkou. Neškodí si proto připomenout chuť Neuburského. Tedy vína, které kdysi bývalo snad na každém vinohradu, ale téměř vymizelo. A to nikoliv kvůli chuti – Neuburské patří mezi nezapomenutelná, svěží, velmi příjemná vína – ale kvůli obtížnému pěstování révy samotné. …(Česká televize)

Krajinou vína 2 – 9.díl – Tramín červený – Čejkovicko a Hovoransko

Přidej hodnocení

Říjen barví vinice prvním nádechem žluté a rudé barvy. A ostrovy vinic na úbočích svahů kolem Čejkovic, Hovoran, Mutěnic či Starého Podvorova jsou útočištěm pro trosečníky, kteří se strachují, že utonou ve shonu všedních dnů. Právě proto Václav Žmolík putuje za Tramínem červeným, odrůdou, která se hodí ke slavnostním příležitostem, k zastavení, ke chvílím rozjímání, k setkávání s přáteli. Je to víno, kterému svědčí vyšší obsah zbytkového cukru, takže se hodí k dezertům, nasládlým úpravám masa, či těžkým omáčkám.

Krajinou vína 2 – 8.díl – Rulandské šedé – moravským Toskánskem

4/5 - (1 {hlasů})

Ačkoliv zeměpisné určení Moravské Toskánsko zatím nenajdete v oficiálních mapách, stále častěji se tak označuje část Moravy táhnoucí se od Velkých Bílovic k severovýchodu až někam ke Koryčanům. Některé vinařské obce v tomto regionu už Václav navštívil v minulých putováních.

Krajinou vína 2 – 7.díl – Chardonnay – z Kudlovic do Kroměříže

4/5 - (1 {hlasů})

Chardonnay je odrůda, která je u nás na vzestupu. Uchvátila milovníky vína škálou svých vůní i vyváženou chutí. Zároveň se jedná o odrůdu, které svědčí i drsnější podmínky, není totiž nic fádnějšího než Chardonnay, kterému chybí kyselina. Ostatně i to je důvod, proč se Chardonnay často nechá zrát v dubových sudech – u robustního vína může nedostatek kyselin doplnit právě tříslovina ze sudů.

Krajinou vína 2 – 6.díl – Sauvignon – na Znojemsku

Přidej hodnocení

Znojemsko je jedním z nejtypičtějších i nejkrásnějších vinařských regionů u nás. Václav Žmolík po jeho krásách putoval už v předchozí sérii, ale zdaleka nemohl obsáhnout všechny zajímavosti, které kraj nabízí. Výpravu začne na šlechtitelské stanici, kde se udržují klony téměř veškerých našich vín. Cestu do Slupi k vodnímu mlýnu si pak zpestří splutím romantického úseku Dyje na kánoi. Samotný mlýn leží na umělém korytu, vybudovaném poblíž hlavního říčního ramene už ve středověku.

Krajinou vína 2 – 5.díl – Svatovavřinecké – Mostecko a České středohoří

3/5 - (1 {hlasů})

Víte, jaké je nejčastější modrý hrozen vysazovaný na našem území? Ano, je to Svatovavřinecké, odrůda, která má prvenství v červených vínech. A v rámci všech tuzemských odrůd je třetí nejhojnější. Jejím předkem bylo slavné Pinot Noir, čili Rulandské modré. Pouť za Svatovavřineckým začíná pod monumentální zříceninou hradu Házmburk v Čechách. Václav Žmolík tedy pro jednou opouští jižní Moravu a toulá se kotlinou mezi Českým středohořím a Krušnými horami.

Krajinou vína 2 – 4.díl – Ryzlink vlašský – kolem Stolové hory u Mikulova

4/5 - (1 {hlasů})

Ryzlink vlašský patří mezi nejzajímavější vína, která se na Moravě vyrábí. Může nabývat mnoha různých chuťových podob, podle toho na jaké půdě se pěstuje. A Václav Žmolík, stejně jako řada dalších milovníků vína, nedá dopustit na minerální „Vlašáčky“, které se pěstují na vápencových půdách pod pálavskou Stolovou horou. Vyrazit z tohoto kouzelného místa také znamená objevovat jedny z nejkrásnějších výhledů, které jižní Morava nabízí.

Krajinou vína 2 – 3.díl – Sylvánské zelené – z Lednice do Zaječí

3/5 - (1 {hlasů})

Lednicko-valtický areál není pouze místem, kde se turisté kochají zahradami, zámeckými stavbami a rybníky. Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity zde má rozsáhlé skleníky a studují zde generace našich budoucích vinařů. Zde se smí a dokonce musí pít víno i ve škole. A přilehlý Labyrint přírody a ráj zahrad nasytí svými barvami a vůněmi smysly poutníka. Václav Žmolík si samozřejmě také nenechá ujít výlet lodí po Zámecké Dyji.

Krajinou vína 2 – 2.díl – Modrý Portugal – okolím Klobouk u Brna

4/5 - (1 {hlasů})

Jedna z mála výhod postupujícího oteplování se odráží v našem vinařství. Poslední ročníky červených moravských vín začaly chuťově konkurovat chuťově výrazným odrůdám ze severní Itálie či Francie. A ačkoliv Modrý Portugal bývá lehčí, svěží víno vhodné ke stolování, špičkoví vinaři ho dokážou připravit v mnoha podobách. Václav Žmolík jako vždy kombinuje ochutnávky s vinařskou turistikou. A že je v okolí Klobouk u Brna co objevovat. Nad samotným městečkem jsou vinice hlídány starým větrným mlýnem.

Krajinou vína 2 – 1.díl – Frankovka – kolem Dolních Kounic

3.3/5 - (3 {hlasů})

Druhá série populárního cestopisu začíná v Dolních Kounicích, v regionu, kde se tradičně daří jedné z nejlepších modrých odrůd, totiž Frankovce. Dluží se dodat, že termín modrá odrůda se váže k barvě hroznů v době sklizně – a že z modrých hroznů se vyrábí především vína červená. Ještě než se Václav dostane k prvnímu okoštování, čeká ho fascinující pouť po jednom z nejtajuplnějších míst Moravy. Nejprve se vyšplhá ke kapli vysoko nad městečkem, odkud je nádherný výhled na ruiny prastarého gotického kláštera Rosa coeli, tedy Růže nebes.